Igor Šinkovec po Facebooku

In tukaj sta še Damijan in Andrej Rozman

Fotografija osebe Cankar v stripu.Fotografija osebe Cankar v stripu.

Fotografija osebe Cankar v stripu.Fotografija osebe Cankar v stripu.

Ilustrator Damijan Stepančič (1969) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Kot odličen risar s subtilnim humorjem si pri ilustraciji prizadeva, da tako literarni kot tudi likovni del delujeta homogeno in kvalitetno ter tvorita celoto ter s tem zadovoljita vse bolj zahtevne mlade bralce.
Že zgodaj so ga zanimali stripi. Prebral je vse, ki so izšli in se dobili pri nas, v tujini pa je kupoval tudi stripe v jezikih, ki jih ni razumel, a so ga nagovarjali s svojimi risbami. Danes riše stripe za majhne in velike bralce, objavlja jih v revijah in knjigah.

Riše bolj ali manj ves čas, zato je njegov opus izjemno obsežen. Ima tri mize, za katerimi ustvarja. Tako ali tako ima običajno v delu več stvari hkrati. Zadnje čase veliko riše stoje. Všeč mu je, da se giba, da hodi. Njegova posebnost je, da vse naredi ročno, tudi besedila v oblačkih napiše z roko. Kamorkoli gre, obišče pomorski muzej. Rad tudi jadra.

Za svoje delo je prejel veliko nagrad in priznanj: Smrekarjevo plaketo (2000 in 2002), Levstikovo nagrado (2003, 2011), uvrstitev na častno listo IBBY (2010), Priznanje Hinka Smrekarja (2011), priznanje Zlata hruška za najboljšo izvirno slovensko mladinsko knjigo (2011), priznanje Zlata hruška za najboljšo izvirno slovensko poučno knjigo (2011), nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico (2012, 2013), nominacijo za Astrid Lindgren Memorial Award (2014), priznanje Zlata hruška za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo (2014) in Nagrado Hinka Smrekarja (2016).

In kaj meni o Cankarjevem delu?
»Če zanemarim ruralno okolje, se mi Hlapci kažejo kot izredno sodoben in aktualen tekst.«