Marjan Manček v Bruslju zastopa slovenski strip

.
Noč stripa v belgijski prestolnici
8. avgust 2014 ob 14:24,
zadnji poseg: 8. avgust 2014 ob 16:13
Bruselj – MMC RTV SLO

Na noči stripa, ki jo pripravlja Belgijski center stripa v Bruslju, bo svoj prostor dobila tudi slovenska ustvarjalnost.

Pri novem projektu sodeluje slovensko Združenje Epeka, ki bo predstavilo ilustratorja Marjana Mančka. Ta bo glasbeni nastop belgijske skupine Wata wata obogatil z risanjem v živo, ki bo sočasno predvajano na veliko platno.

Obenem si bo mogoče ogledati tudi razstavo z naslovom 100 let Balkana, na kateri je predstavljen strip nekdanje Jugoslavije, pa tudi Albanije, Grčije in Bolgarije; kustos te mednarodno razvejane in raznolike razstave je prav Slovenec, Štefan Simončič.

Jugoslavija je nekoč veljala za eno izmed desetih stripovskih velesil, ki so jo sooblikovali tudi slovenski avtorji, kot so Miki Muster, Iztok Sitar, Zoran Smiljanić in Kostja Gatnik. Razstavo, ki bo na ogled do 16. novembra, so odprli na začetku junija.

Na noči stripa, ki jo v bruseljskem muzeju letos organizirajo prvič, bo od 19. ure pa vse do polnoči potekal pester program, ki bo v duhu stripa zajemal vse od improviziranega risanja, risanja v živo do gledaliških dogodkov in filmskih projekcij, so sporočili iz Združenja Epeka.

“Oče” Radovednega Tačka
Marjan Manček (1948) je kar 35 let delal v svobodnem poklicu kot karikaturist, ilustrator in filmski animator. Ilustriral je več kot 200 slikanic, med njimi tudi najbolj priljubljene, kot so Mojca Pokrajculja, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Pedenjped in Kraljična na zrnu graha.

Ustvaril je nekaj risanih junakov, med njimi tudi Modrega medvedka, Cufka, Medvedka Brunda, Dajnomirja in Milibožo. Hribce, ki so v stripu izhajali najprej v mladinskih revijah, je leta 1993 prenesel na animirani film.

Za oddajo Radovedni Taček je ustvaril animirani napovednik in likovni osnutek lutke. Sodeloval je tudi z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, za katerega je likovno zasnoval več predstav. Razstavlja doma in v tujini.

A. J.
.