Jazbec s prijatelji in druge živali Marka Kocipra

Razstava za najmlajše in odrasle
6. november 2015 ob 10:07,
zadnji poseg: 6. november 2015 ob 10:36
Radovljica – MMC RTV SLO

S stripi in ilustracijami za najmlajše in odrasle se bo v radovljiški galeriji Šivčeva hiša predstavil Marko Kociper.

Na razstavi Jazbec s prijatelji, ki se odpira drevi ob 18. uri, bodo predstavljeni stripovski opus in ilustracije, nastale v zadnjem obdobju, katerih glavni liki so antropomorfne živali.

Zabušant, ženskar in borec za pravice malih ljudi
Odraslim so namenjene stripovske prigode znamenitega Jazbeca, ki ga Kociper že več let uporablja pri svojih hudomušnih in provokativnih stripovskih zgodbah. Satirične pripovedi o Jazbecu je zasnoval na legendah severnoameriških Indijancev ter jih je prilagodil domačemu prostoru in današnjemu času.

Jazbec je lenuh, ženskar in neskromni pivec, hkrati pa tudi velik borec za pravice malih ljudi. Novejši stripovski pripovedi z naslovom Jazbec in otok mrtvih ter Sveta jeza ponujata uvid v avtorjevo novejšo produkcijo, umeščeno v celostno ambientalno zasnovo, ki jo je zasnoval Andrej Štular. Jazbečev svet bo na odprtju razstave predstavil poznavalec jazbečevega življenja, preostalega sveta in otoka mrtvih dr. Savčenko, ki je znan po svojih razkritjih Plastosov in raziskovanju Utopie Porcine.

Ilustracije o gledališču in podobe divjih živali
Najmlajšim so namenjene ilustracije za knjigo izvirnih dramskih besedil Vinka Möderndorferja Gledališče otroke išče ter didaktične in satirične podobe živali, ki jih je Kociper izvedel za Tehniški muzej Bistra.

Te so nastale ob seriji razstav, s katerimi skušajo v muzeju ozavestiti človekov odnos do divjih živali, ki jih običajno dojemamo kot nevarne človeku. V teh ilustracijah se je Kociper izogibal ustaljenim predsodkom do živali in jih želel približati predstavnemu svetu mlajših obiskovalcev. Razstava bo na ogled do 6. decembra.

N. Ar.

false
Na razstavi v Radovljici Marko Kociper predstavlja stripovski opus in ilustracije, nastale v zadnjem obdobju, najnovejši stripovski pripovedi Jazbec in otok mrtvih ter Sveta jeza za odrasle ter ilustracije za knjigo otroških gledaliških iger Vinka Möderndorferja in didaktičnih ter satiričnih podob divjih živali. Foto: Marko Kociper
.
false
Kociprov Jazbec je zabušant, ženskar in neskromni pivec, hkrati pa tudi velik borec za pravice malih ljudi. Foto: Marko Kociper
.
Vir: http://www.rtvslo.si/kultura/razstave/jazbec-s-prijatelji-in-druge-zivali-marka-kocipra/378007