Deloholik, ki ni nikoli delal: Vse najboljše, Miki Muster!

.
Ljubljana, 22.11.2015, 10.35, K.F./STA

.
Pionir slovenskega stripa Miki Muster na današnji dan praznuje 90 let. S številnimi deli in izjemnim opusom se je Muster uvrstil v sam vrh slovenske likovne kulture, njegovi stripi in slikanice pa še danes navdušujejo mnoge bralce.(Foto: Facebook)

Miki Muster, ki danes praznuje 90. rojstni dan, velja za osrednjega predstavnika slovenskega stripa. Njegovi stripovski junaki Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik, so znani prav vsem. Miki je zanje napisal več kot štirideset zgodb, s svojimi risbami pa je opremil tudi številne slikanice.

Ustvaril več kot 350 reklamnih spotov

Muster se je rodil 22. novembra 1925 v Murski Soboti. 17 let je delal v Nemčiji, kjer se je posvetil risanemu filmu. Za prve naročnike je v začetku 60. let minulega stoletja pripravil risanke Puščica, Kurir Nejček in Zimska zgodba, med letoma 1967 in 1990 pa je ustvaril okrog 380 reklamnih spotov. Po letu 1990 je začel risati politične karikature, otroci pa ga dobro poznajo tudi po slikanicah Medvedek Neewa, Lupinice, Čebelice Maje, Stezosledca, Snežka in številnih drugih.

Delal tudi po 16 ur na dan

.
Miki risanja nikoli ni razumel kot dela. Vselej je risal zase in pri tem zelo užival: “Bil sem deloholik, delal sem lahko tudi 16 ur na dan. A v resnici mi nikoli ni bilo treba delati, saj risanja nisem razumel kot delo. Risal sem zase in se pri tem zabaval, se smejal v sebi. Rekel sem si, če se jaz navznoter smejim, se bodo zabavali tudi drugi.”

Razstave njegovega obsežnega opusa

Izbori njegovih stripov in ilustracij so bili predstavljeni na več razstavah. Z veliko retrospektivo so se mu nedavno poklonili v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, kjer je bil na ogled izbor iz njegovega obsežnega opusa s področij stripa, slikanic, risank, reklam in karikature.

Na prihajajočem Slovenskem knjižnem sejmu pa bo avtorju večnega Zvitorepca namenjeno preddverje Gallusove dvorane Cankarjevega doma, kjer si bo mogoče ogledati presek njegovih del. Med drugim bodo razstavljene originalne table stripa Zvitorepec in političnih karikatur ter prvi izvodi slikanic, kot so Račka Žlobudračka, Poslednji Mohikanec in Za očetom.
.
Vir: http://www.planet.si/zabavno/domaci-traci/miki-muster.html