Erotični strip Marijana Amaliettija: ženska kot lik v ospredju

Odprtje razstave stripov ob dnevu žena
8. marec 2016 ob 10:25
Maribor – MMC RTV SLO

V mariborski Galeriji Prostor EPEKA ob dnevu žena odpirajo razstavo erotičnega stripa Marijana Amaliettija (1923-1988), ki je bil v času Jugoslavije med prvimi risarji stripa in eden prvih slovenskih “spolno osvobojenih umetnikov”, o čemer priča tudi ta razstava.

Amalietti je opremil številne knjige, med njimi Vojno in mir, Ano Karenino in Dekameron, največ pa je bilo del za otroke in mladino (na primer slikanica Maruška potepuška in Potepuh in čarobna lučka). Ilustracije je objavljal v mladinskem periodičnem tisku (Kurirček, Ciciban, Pionirski list …), kot karikaturist pa je sodeloval pri humorističnih časopisih (Pavliha, Toti list, Ljudska pravica, Mad magazine …).

Med njegove najbolj znane stripe spadajo Gregor Tisiglavca, Vesele počitnice, Pet očetov Neninega otroka, Pika Nogavička in Omara tete Mete. Amalietti pa je bil je tudi avtor lutk in scenograf pri lutkovnih filmih.

Najboljši jugoslovanski strip v letu 1987
Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim Tomšičevo nagrado za karikaturo (1956 in 1957) in skupinsko Prešernovo nagrado (1959, kot sodelavec Branka Simčiča pri projektiranju Gospodarskega razstavišča v Ljubljani). Nato pa še prvo nagrado Mednarodnega knjižnega sejma v Beogradu za Maruško potepuško (1977), Levstikovo nagrado za ilustracije knjig Netočka Nezvanova in Ulenspiegel (1978) ter tretjo nagrado za strip za odrasle 5 očeva Neninog deteta (Beograd 1987), ki ga je časopis Polet razglasil za najboljši jugoslovanski strip v letu 1987. Je tudi prejemnik jugoslovanske nagrade Andrija Maurovića (1987) za življenjsko delo na področju stripa.

Od mulovodca do arhitekta in umetnika
Marijan Amalietti se je rodil leta 1923 v Ormožu v družini furlanskega rodu. Gimnazijo je začel obiskovati v Mariboru, vendar je maturiral v Jagodini, kamor so ga z družino izgnali med drugo svetovno vojno. Po maturi se je priključil partizanom in se kot mulovodec udeležil bitke na Neretvi.

Po vojni se je vrnil v Slovenijo in študiral na ljubljanski Tehnični fakulteti, kjer je leta 1954 diplomiral iz arhitekture in nato od leta 1957 poučeval arhitekturo risanja ter osnove projektiranja in kompozicije. Kot arhitekt je znan po notranji preureditvi hotela Union in projektu njegovega prizidka. Njegov obsežen življenjski opus poleg arhitekture obsega tudi slikarstvo, ilustracijo, karikaturo in strip.

Odprtje razstave bo drevi ob 19. uri v mariborski Galeriji Prostor EPEKA, avtorjevo življenje in delo bosta ob tej priložnosti predstavila sin Peter Amalietti in Aleksander Buh. Razstava bo na ogled do 3. aprila.

P. G.

Marijan Amalietti

Med najbolj znane stripe Marijana Amaliettija spadajo Gregor Tisiglavca, Vesele počitnice, Pet očetov Neninega otroka, Pika Nogavička in Omara tete Mete. Pričujoča razstava je postavljena v sodelovanju z Zavodom Strip art, Strip.art.nico Buch in Petrom Amaliettijem.
Foto: Galerija Prostor EPEKA
.
Vir: http://www.rtvslo.si/lokalne-novice/eroticni-strip-marijana-amaliettija-zenska-kot-lik-v-ospredju/387667