TV Slovenija 1 – Torek, 23. jan. 2024

17:35 SloAV – Slovenski magazin

Ljubljanska kotlina je bila poseljena že v prazgodovini. Pred več kot 2000 leti je bila Emona pomembno mesto v Rimskem imperiju, čeprav tega danes skoraj ne opazimo.
Leto 2023 pa je bilo v Sloveniji razglašeno za Ravnikarjevo leto. Arhitekt Edvard Ravnikar velja za najvidnejšega predstavnika slovenske moderne arhitekture.
Ciril Horjak je vodilni slovenski stripar, ki ustvarja izobraževalne stripe. Obenem pa tudi ilustrator in karikaturist, ki se v enem vodilnih slovenskih dnevnih časopisov vsak teden odziva na aktualna družbena in politična dogajanja doma in v svetu.
Bohinj je dobil nov zasebni muzej, imenuje se Historia Bohinj. Domačin Žiga Arh skoraj od otroštva zbira različne stare, zgodovinske predmete, povezane z dogajanjem v njegovem kraju.
Slovenski proizvajalci oljčnega olja so poznani po doseganju mednarodnih uspehov. V Parizu jih je kar osem prejelo nagrado Premium Gold. Ekstra deviško oljčno olje proizvajalca Arsena Jurinčiča pa je prejelo glavno nagrado Olio Nuovo Days in s tem laskavi naziv najboljšega oljčnega olja na severni polobli za leto 2023.

Vir: https://www.rtvslo.si/tv/spored/tvs1/2024-01-23