Tudi v Pavlovi hiši na avstrijskem Štajerskem so sinoči zaznamovali 100. obletnico smrti Ivana Cankarja. Odprli so razstavo o projektu založbe Škrateljc Cankar v stripu. V sklopu projekta so, kot smo že poročali, nastali trije stripi, ki po svoje interpretirajo Cankarjeva dela. Na ogled so stripovske table in video izjave avtorjev o ustvarjanju stripov in njihovem odnosu do Cankarja.

Zbirko Cankar v stripu so ustvarile tri avtorske dvojice: Andrej Rozman – Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip Hlapci – ko angeli omagajo. Boštjan Gorenc – Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf. Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica. Avtorji so se vsak na svoj način lotili interpretacije Cankarjevih del, a z enim skupnim ciljem – ohraniti duh Cankarja oziroma sporočilo obravnavanega dela.

S to razstavo pa se čezmejno sodelovanje ne bo končalo. Pavlova hiša bo v sodelovanju z založbo Škrateljc in Inštitutom za teoretično in uporabno prevodoslovje Univerze Karla in Franca v Gradcu izdala in predstavila prevod stripa Hlapec Jernej in pasja pravica. Prevod je nastal pod vodstvom Karin Almasy. Cankarjevo originalno besedilo je hkrati njegovo največkrat prevedeno in vedno aktualno delo. Stripu bosta dodana tudi nov prevod povesti v nemščino in spremno besedilo poznavalca in prevajalca Cankarjevih del Erwina Köstlerja.

Vir: https://www.vecer.com/cankar-v-stripu-in-preko-meje-6526058