Calvin in Hobbes

9,99 

Opis

Calvin in Hobbes

Calvin in Hobbes je zabaven strip o duhovitih dogodivščinah navihanega šestletnika Calvina in njegovega plišastega tigra Hobbesa, ki je v njegovih očeh pravi živi tiger in nepogrešljivi prijatelj.

Bralci in kritiki uvrščajo Calvina in Hobbesa med trojico najboljših stripov, ki so kadar koli izhajali. Na vrhuncu njune slave je Calvina in Hobbesa objavljalo 2400 časopisov po vsem svetu, v 50 državah. Do sedaj so prodali tudi 45 milijonov izvodov knjig z zbranimi stripi o Calvinu in Hobbesu.

Calvin

Calvin je impulziven, kreativen, energičen, radoveden, sebičen in razgledan šestletnik z bogato domišljijo in velikim besednim zakladom. Ime je dobil po teologu iz 16. stoletja, ki je verjel v usodo.
Nekateri sklepajo, da so osnova za Calvinovo osebnost avtorjevi spomini na lastno otroštvo. Avtorjeve besede tega ne potrjujejo: »Bil sem tih in ubogljiv otrok, pravzaprav skoraj Calvinovo nasprotje. Eden od razlogov, zakaj tako rad rišem Calvina, je v tem, da se velikokrat ne strinjam z njim. Calvin je avtobiografski v tem, da razmišlja o stvareh, o katerih jaz razmišljam. Vendar se to nanaša bolj na mojo odraslo dobo kot na otroško. Po eni strani je tudi odraz »otroka v meni«, ki mi pomaga, da ohranjam svojo radovednost, da zasmehujem svoje lastne obsedenosti, komentiram človeško naravo in bolje razumem življenje.«

Hobbes

Hobbes je poimenovan po filozofu iz 17. stoletja, ki je imel negativen pogled na človeško naravo. Navdih za njegovo osebnost in celo obrazne in telesne poteze je avtor črpal pri svoji mački Sprite; dolgo telo, prijazen značaj, inteligenca, prijaznost in navdušenje. Tudi mnogi stripi, kjer se Hobbes prikrade in se z veliko hitrostjo zaleti v Calvina na vratih, izhajajo iz njenega karakterja.
Hobbes je veliko bolj razumski kot Calvin in se bolj zaveda posledic, vendar redko poseže v Calvinove vragolije. Kot pri večini živali, ki nastopajo v stripih, se humor tudi tu razvije zaradi njihove človeškosti. Hobbes hodi pokončno in seveda govori, vendar je avtor v njem obdržal njegovo »mačjo stran«, kot je njegovo fizično obnašanje, in tudi ponos, da ni človeško bitje. Hobbes v stripu nastopa kot živo bitje, kadar je s Calvinom, in kot plišasta lutka, kadar so zraven tudi drugi ljudje.

Avtor Bill Watterson pravi: »Nekateri zmotno mislijo, da ja Hobbes plišasta igrača, ki ob Calvinu čudežno oživi ali da je Hobbes plod Calvinove domišljije. Prava narava Hobbesa me ne zanima. Preprosto ga Calvin vidi na en način, drugi pa na svoj način in vsakemu se zdi njegov pogled smiseln. Tako je v življenju: vsak vidi svet na svoj način. To sem dobesedno narisal v stripu.«

Format: 220 x 210 mm, mehka vezava, 128 strani