Krik ljudstva 1

23,00 

Opis

Tardi, Vautrin – Krik ljudstva 1

18. marca 1871 so ljudske množice v Parizu prevzele – in si vzele nazaj – oblast v mestu. Tako je nastala pariška komuna, upor ljudstva, ki je od spodaj navzgor želelo zgraditi drugačno družbo. Stripovski album Krik ljudstva, ki ga je po adaptaciji istoimenskega romana francoskega romanopisca in filmskega ustvarjalca Jeana Vautrina ustvaril priznani stripovski mojster Jacques Tardi, vešče prepleta razburljive osebne zgodbe glavnih protagonistov z zgodovinskimi dejstvi ter na izviren in zanimiv način osvetljuje revolucionarne dogodke v francoski prestolnici izpred 150 let.

Zgodba se začne ob zori pariške komune, ko v Seni odkrijejo truplo ženske, ki v roki drži skrivnostno stekleno oko s številko 13. Policijski komisar začne preiskavo, vendar ga bolj  kot primer utopljenke skrbi nemirno vzdušje upora, ki se širi iz delavskih sosesk …

Delo, ki ga odlikuje značilna Tardijeva risarska virtuoznost, se tako v isti sapi bere kot prvovrstna kriminalka, napeta ljubezenska zgodba in veličastna zgodovinska drama, ki se odvija na pariških ulicah ob zvenu revolucionarnih pesmi in vzklikov upanja, obenem pa odpira dragocen razmislek o zgodovinskem pomenu (in mitu) pariške komune pa tudi današnjih družbenoekonomskih neenakostih in možnostih upora proti krivicam in nevzdržnosti trenutnega sistema.

Slovenski prevod te monumentalne stripovske mojstrovine, ki jo je s pretanjenim čutom za različne jezikovne registre in kulturnozgodovinski okvir pariške komune poslovenila Suzana Koncut, bo izšel v dveh delih – drugi del bo izšel spomladi 2022 – v sozaložništvu Založbe ZRC ter Stripburgerja/Foruma Ljubljana.

Format: 264 x 210 mm, mehke platnice, črnobel tisk, 164 strani.