Mestne ptice

25,00 

Ni na zalogi

Opis

Mestne ptice

Ambrož je risar v tridesetih, ki živi v Ljubljani, v stanovanju svoje punce, z njo, dvema mačkama in ostarelim psom Darvinom, ki je bolan. Preživlja se z delom za agencijo, ki mu jemlje večino časa, tako da se z risanjem pravzaprav ne more več ukvarjati zase in svoje veselje.
Risoroman Mestne ptice se osredotoča na obdobje v življenju glavnega junaka, ko pride vse na kup in se mora Ambrož odločiti, kako bi rad živel in kaj mu je v resnici pomembno, ter prevzeti odgovornost in dokončno odrasti – točka, torej, ki nas jo večina še kako dobro pozna.
Ob za Krajnca tako značilni melanholični atmosferi, ki jo dosega predvsem s premišljeno rabo barvne palete, so Mestne ptice tudi premišljen prikaz mestnega utripa, v katerem ne manjka niti duhovitih prebliskov, saj se avtor odlikuje kot prvovrsten, skrajno subtilen opazovalec sveta in ljudi okoli sebe.
V estetskem smislu je Krajncu blizu ameriški strip, goji pa tudi izjemno pozornost do detajla in veselje do metafor, kakršna je tudi naslovna.

Gašper Krajnc (1985, Slovenj Gradec) je slovenski stripar in ilustrator. Kot popoln samouk se je risanja resno lotil pozno, šele pri petindvajsetih. V risanje stripov je vstopil iz animacije ter se kot stripar prvič pojavil na 11. Mednarodnem festivalu stripa (Beograd, 2013) s stripom Mode: Imagination. Leta 2016 je v samozaložbi izdal prvenec RITE (Obred), ki mu je odprl vrata v slovenski strip. S pomočjo slednjega je v sodelovanju s scenaristom Marijanom Pušavcem  pri celjskem Muzeju novejše zgodovine izdal svoj prvi dolgometražni risoroman MalgajMestne ptice, najavljene z izborom tabel na istoimenski razstavi avgusta 2020 v Galeriji Vodnikove domačije, so prvi daljši risoroman, ki ga podpisuje tudi kot scenarist. Krajnc je samozaposlen v kulturi. Živi in dela v Ljubljani.

Format 272 x 196 x 11 mm, trda vezava, barvni tisk, 70 strani.