Privzete nastavitve

28,00 

Opis

Privzete nastavitve

Privzete nastavitve so apologija humanizma, vsega, kar je človeštvo, ko je v najboljši formi. V ne tako oddaljeni prihodnosti so svetovni diski polni. Obstajajo sodniki in pravilniki, ki natančno določajo, kaj od vrhunskih umetniških dosežkov bo izbrisano, da bo dovolj prostora za fotke domačih živali, obrokov in novih cunj, ki jih ljudje vsako sekundo v neskončnih terabajtih objavljajo na družbenih omrežjih. Obstaja pa tudi človek, ki se vrednosti tega, kar se briše, zaveda. In je pripravljen tvegati lastno življenje, da bi se “stvari, ki se mu zdijo lepe” ohranile za bodoče rodove.
Na nekem mestu v knjigi Yves, junak risoromana Privzete nastavitve, s svojim domačim robotom Mikkijem, ki nosi njegovega in partnerkinega otroka, debatira o razliki med umetno inteligenco in ljudmi. “Če bi si želel česa, kar imate vi, ljudje, bi si želel spati,” sklene pogovor robot. Spati, spati, nemara sanjati – danski princ je imel prav; točno tu je namreč kleč.
Bienvenujeva knjiga predstavlja vrhunsko metaforo našega časa, a se s tem ne zadovolji; izjemno jasno, nedvoumno odgovarja na vprašanje po smislu in vrednosti bivanja. V tem oziru gre verjetno za eno njunih najnatančnejših vivisekcij v mediju risoromana, ki svojo zgodbo, ko se dotika ontologije življenja, daleč presega.
Privzete nastavitve so bile leta 2020 nagrajene z veliko nagrado kritike na festivalu v Angoulêmu.

Ugo Bienvenu (1987, Francija) se je po študiju kinematografske animacije in specializaciji na Kalifornijskem inštitutu za umetnost v Los Angelesu usmeril v eksperimentalno animacijo in leta 2010 posnel svoj prvi kratkometražni film Je t’aime (Ljubim te).
Ob vrnitvi v Francijo se je pridružil podjetju Miyu Productions. Ustvaril je več kratkometražnih filmov in spotov – sam ali v sodelovanju z risarjem in režiserjem Kevinom Manachem, s katerim je leta 2016 za Marvel in Disney zasnoval serijo kratkih filmov o superjunaku Človeku mravlji (Ant-Man) –, med njimi Une île (Otok), Maman (Mamica), Voyage chromatique (Barvno popotovanje) in Fog  (Megla).
Sukkwan Island (Otok Sukkwan), njegov prvi risoroman, adaptacija romana Davida Vanna, je izšel leta 2014 in se uvrstil v uradni izbor festivala v Angoulêmu. Leta 2017 mu je sledil Paiement accepté (Plačilo odobreno).
Je soustanovitelj produkcijskega podjetja Remembers, s Cédricom Kpannoujem in Charlesom Amelinom pa tudi soustanovitelj založbe Réalistes, kjer je med drugim izdal svoj tretji risoroman, Premium +Privzete nastavitve so njegov četrti risoroman.

Dimenzije: 253 x 213 mm, mehka vezava, barvni tisk, 168 strani