Tukaj

30,00 

Opis

Richard McGuire – Tukaj

O KNJIGI

To knjigo primerjajo z znanstvenim odkritjem – gre za delo, katerega vpliv je ogromen, saj je v njem avtorju uspelo na inventiven, do zadnjega detajla premišljen način spojiti čas. Prihodnost, preteklost in sedanjost se srečujejo – v kotu dnevne sobe neke hiše. Ta prostor igra glavno, tako rekoč naslovno vlogo – TUKAJ je namreč kar najbolj natančen povzetek vsebine McGuirejevega revolucionarnega risoromana, na katerega straneh prepotujemo čas med 3.000.500.000 p. n. št. ter 2313 n. št., glavnina pa se dogaja v 20. stoletju.
Recenzenti po več namigih v knjigi (med drugim po rojstvu leta 1957, ko je rojen avtor) sklepajo, da gre v tem obdobju za avtorjevo družino in hišo, v kateri je odraščal, natančneje, za kot v dnevni sobi iz avtorjevega otroštva v hiši, zgrajeni leta 1907. Če bi bilo tako, bi šlo za Perth Amboy v ameriški zvezni državi New Yersey ter (v tem delu) tudi za kroniko njegove družine, kar bi bilo pa že prav noro dobro.
Fantastična ideja, da bi glavno vlogo v knjigi namesto ljudi, kot je običajno, prevzela neka zaplata zemlje oziroma to, kar je v nekem obdobju v času nanjo pač postavljeno, včasih dinozavri, drugič dva pripadnika plemena, tretjič hiša, enkrat v bližnji prohodnosti (leta 2111) poplava (opazite ekološko noto!), pa se v TUKAJ ni udejanjila prvič – že leta 1989 je McGuire v stripovski reviji Raw, ki sta jo urejala Art Spiegelman in Françoise Mouly, objavil prvo, krajšo verzijo, ki se je vtisnila v spomin kot popolna novost v mediju risoromana.
TUKAJ spada na vse police z literaturo, saj se redko zgodi, posebej v 21. stoletju, da bi se kak literarni žanr z eno samo knjigo tako ključno premaknil naprej. Tole TUKAJ ni mejnik zgolj v žanru risoromana, marveč v književnosti nasploh, kar so med drugim ugotovili tudi pri El Paisu, kjer je bila knjiga konec leta 2019 uvrščena med 100 najboljših knjig desetletja – med Getaway Nobelove nagrajenke Alice Munro, Harryja Potterja JK Rowling ali Pikettyjev Kapital v 21. stoletju.

O AVTORJU

Richard McGuire (1957) je ameriški ilustrator, stripar, avtor otroških knjig in muzikant. Svoje ilustracije objavlja v New York Timesu, The New Yorkerju in v Le Mondu. Je tudi ustanovitelj benda Liquid Liquid, kjer špila bas in klaviature.
Svoje magistralno delo HERE je v dolgometražni obliki objavil leta 2014 pri založbi Pantheon (Random House). TUKAJ je njegov prvi prevod v slovenščino.

Format 240×165 mm, trde platnice, barvni tisk, 304 strani