Vpogled v opus Iztoka Sitarja, kritičnega zapisovalca stripovskega ustvarjanja pri nas

Sredi marca tudi pogovor o angažiranem stripu

V Mestni galeriji Ljubljana odpirajo najtemeljitejši pregled stripovskega ustvarjanja Iztoka Sitarja doslej. Angažirano podobo pomembnega stripovskega ustvarjalca predstavljajo na razstavi Pod rdečo zvezdo, ki prinaša vpogled v osem stripovskih albumov.

Foto: BoBo

Izbor del predstavlja avtorjevo sposobnost združitve lepote in globlje pomenske vsebine slikarskega izraza v celovito likovno podobo. Predstavljene bodo risbe in slike, ki jih je Sitar ustvaril v zadnjih 15 letih.

Iztok Sitar (1962), ki se predstavlja tudi s psevdonimom Ninel (gre za anagram, ki ga je mogoče prebrati tudi nazaj), se poleg stripa posveča še ilustraciji in karikaturi. Njegov opus je obsežen, večino serij ali ciklov pa je objavil v različnih izdajah.

V Mestni galeriji Ljubljana se osredotočajo na njegov obsežen stripovski opus, kar pomeni, da gre za do zdaj najtemeljitejši pregled njegovega ustvarjanja s premišljenim izborom osmih stripovskih albumov. Kot je zapisal kustos Sarival Sosič, je v teh “ustvarjalec dosegel osebno likovno in besedno izpovedno zrelost, tisto dodelanost, h kateri že od začetka delovanja vztrajno, temeljito in potrpežljivo stremi”.

Razstava vključuje stripovske albume Sperma in kri (1990), Ženska, ki se ljubi z mačkom (1998), Črni možje, bele kosti(1999), 4000 (2001), Zgodba o Bogu (2004), Glave (2006), Dnevnik Ane Tank (2008) in Čudaki ljubijo drugače (2014).

Natančna risba in sproščena slikarska poteza
Sosič o Sitarju piše, da je pronicljiv kritični zapisovalec stripovskega ustvarjanja in dogajanja v našem kulturnem prostoru: “Njegov likovni jezik je avtorsko prepoznaven ter izhaja iz natančne risbe in sproščene slikarske poteze. Z raznovrstnim lazurnim koloriranjem dosega ekspresiven ritem, ta pa je stopnjevan tudi s poudarjanjem kontur in določenih barvnih ploskev.”

Razstava bo v Mestni galeriji Ljubljana na ogled do 24. marca. Po njej bo organiziranih več vodstev, v četrtek 14. marca pa bo potekal tudi pogovor o angažiranem stripu, na katerem bosta poleg Sitarja in Sosiča sodelovala še stripovski avtor in filozof Izar Lunaček in stripovski avtor in ilustrator Damijan Stepančič, povezovala pa ga bo stripovska raziskovalka in kritičarka Pia Nikolič.


Vir: https://www.rtvslo.si/kultura/vizualna-umetnost/vpogled-v-opus-iztoka-sitarja-kriticnega-zapisovalca-stripovskega-ustvarjanja-pri-nas/478738?fbclid=IwAR1NH-L_v8ZM1ND2a6L6Jq1_MP3whvARE1KmkVGGqvjcAzlYxZBmCcs2zrc