Striparski večer

Vse naše vojne in vse vojne Ivana Cankarja

Predstavitev dveh stripovskih albumov Zorana Smiljanića: prvi, 220-stranski zbornik stripov Vojne zgodbe, ki je izšel konec leta 2017 in drugi, 144-stranski Ivan Cankar: prizori iz življenja, ki je ravnokar izšel.

Vojne zgodbe pokrivajo obdobje od leta 1986, ko smo bili še globoko v prejšnjem sistemu, do leta 2017, ko je nastal strip Zadnji let Tonija Mrlaka po scenariju Marijana Pušavca, ki je nastal po motivih knjige Skrito povelje Drage Potočnjak. Smiljanića bo zasliševal njegov založnik, prijatelj in poznavalec Aleksander Buh.

Ivan Cankar: prizori iz življenja je živopisni životopis našega največjega pisatelja od zibke do groba, s poudarkom na nekaterih najbolj sočnih citatih iz njegovih del. V pretežno realističnem stripovskem jeziku predstavljajo njegovo kompleksno, strastno in ustvarjalno osebnost, kot tudi nekatere sodobnike, prijatelje in številne ljubezenske zveze. Poznavalski scenarij je delo dr. Blaža Vurnika, sicer kustosa v Mestnem muzeju Ljubljana, ki bo tudi gost in sogovornik na pogovoru.

Dogodek poteka v okviru Festivala stripa Tinta.

Dvoslojno vabljeni!

Sreda, 3. oktober 2018 ob 19. uri v dvorani Mestne knjižnice Kranj

V Ljubljani bo predstavitev en dan prej, v torek, 2. Oktobra ob 18. uri v Mestnem muzeju Ljubljana, vendar bomo tam obdelali »samo« Cankarja, brez Vojnih zgodb.