Se še spomnite Picka in Packa?

Nemški strip od Wilhelma Buscha do danes
15. februar 2014 ob 12:16,
zadnji poseg: 15. februar 2014 ob 12:20
Hannover – MMC RTV SLO/STA

V Nemškem muzeju karikature in stripa so pripravili razstavo nemškega stripa od Wilhelma Buscha do danes, posvečeno 150. obletnici nastanka zgodbe o Picku in Packu. Ta je osvojila svet, Wilhelm Busch pa je z njo postal prednik modernega stripa. Busch je bil s svojimi ilustriranimi satiričnimi pesnitvami med začetniki sodobnih slikanic, širok krog bralcev, zlasti mlajših, pa je dosegla njegova šaljiva zgodba v verzih Max und Moritz. Knjiga v verzih z izvirnimi avtorjevimi ilustracijami, ki prinaša vragolije dveh navihanih dečkov, je izšla leta 1865. Pri nas jo poznamo v različnih prevodih: Cipek in Capek (Sonja Sever, 1929), Picko in Packo (Svetlana Makarovič, 1980), Jošt in Jaka (Ervin Fritz, 1991). Na razstavi bo na ogled tudi izvirni rokopis, ena največjih dragocenosti, ki jih hranijo v muzeju.

Na razstavi celotna zgodovina nemškega stripa
Poleg tega bo na razstavi, naslovljeni 150 let Maksa in Moritza. Nemški stripi od Wilhelma Buscha do danes na ogled 250 izvirnih risb in 100 prvotiskov, ki povzemajo zgodovino nemškega stripa vse od Picka in Packa, prek drugih zgodb Wilhelma Buscha (1832-1908) do današnjih stvaritev. Postavitev je tematsko razdeljena v 15 sklopov.

Preko stripov, ki so jih nemški avtorji ustvarjali za ameriške, francoske, belgijske ali japonske založnike, je prikazana tudi vpetost nemških avtorjev v mednarodno dogajanje na tem področju. Razstava bo odprta do 27. aprila.

N. Ar.

Max und Moritz, zgodba sedmih deških potegavščin, je z vragolijami dveh dečkov, ki redno nagajata odraslim, navdušila mlade bralce. V Slovenskem prevodu Buschevo zgodbo v verzih poznamo v različnih prevodih, najširše pa se je uveljavil prevod Svetlane Makarovič Picko in Packo. Foto: Wikimedia

Vir: http://www.rtvslo.si/kultura/razstave/se-se-spomnite-picka-in-packa/329947