Svetovljanka sreča Meksikajnarja: slovenski strip na Dunaju

.
V naslednjem letu še razstava v Avstriji in Nemčiji
27. oktober 2016 ob 21:25
Dunaj – MMC RTV SLO

V dunajski literarni hiši bodo na razstavi predstavili strip o Almi M. Karlin in Meksikajnarje ter z avtorji spregovorili o slovenski stripovski sceni. Oba stripa se v veliki meri navezujeta na avstrijski zgodovinski in kulturni prostor.

V petek, 28. oktobra, ob 19. uri bo v Literaturhaus Wien minister za kulturo Anton Peršak odprl razstavo dveh slovenskih stripov. Stripa Alma M. Karlin: Svetovljanka iz province striporisca Jakoba Klemenčiča in Meksikajnarji (Nadaljevanja 1-5) Zorana Smiljanića, scenarij za oba je napisal Marijan Pušavec, bosta pod skupnim naslovom Alma in Anton: Svetovljanka sreča Meksikajnarja na ogled do 16. novembra.

Stripovska saga Meksikajnarji, je v petih zvezkih pri založbi Umco izhajala med letoma 2006 in 2016 ter velja za najobsežnejši slovenski strip. Pripoveduje o nesrečnem podvigu cesarja Maksimiljana I., habsburškega cesarja Mehike in brata avstrijskega cesarja Franca Jožefa, ki je želel osvojiti Mehiko in jo priključiti habsburški monarhiji. Dogajanje je predstavljeno z vidika slovenskega vojaka Antona, ki se v Mehiki bojuje kot prostovoljec v habsburški cesarski vojski.

Klemenčič je v ospredje postavil zgodbo o neverjetni osebnosti, svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin, prvi ženski na svetu, ki je sama prepotovala svet v letih po prvi svetovni vojni. Alma Karlin se je rodila leta 1889 v avstro-ogrski monarhiji in umrla leta 1950 v nekdanji Jugoslaviji. Strip Alma M. Karlin: Svetovljanka iz province je izšel leta 2015 pri založbi Stripburger.

Vsi trije avtorji bodo na odprtju razstave predstavili obe deli, z direktorjem Muzeja karikatur v Kremsu Gottfriedom Gusenbauerjem bodo spregovorili tudi o živahni in ustvarjalni stripovski sceni pri nas, Klemenčič pa bo v živo risal razglednice za obiskovalce. Razstavo je zasnovala Metka Dariš, organizirala jo je Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom SKICA. JAK skupaj s SKICO v letu 2017 načrtuje še eno postavitev razstave v Avstriji, razstava pa bo na ogled tudi na knjižnem sejmu v Leipzigu, ki bo potekal med 23. in 26. marcem 2017.

N. Ar.

 

false

Razstavo v dunajski literarni hiši je organizirala Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom SKICA. JAK skupaj s SKICO v letu 2017 načrtuje še eno postavitev v Avstriji in na knjižnem sejmu v Leipzigu marca 2017. Foto: JAK
.

false

Na razstavi Alma in Anton: Svetovljanka sreča Meksikajnarja bosta predstavljena dva slovenska stripa: Alma M. Karlin: Svetovljanka iz province striporisca Jakoba Klemenčiča in Meksikajnarji (Nadaljevanja 1-5) Zorana Smiljanića, scenarij za oba je napisal Marijan Pušavec. Foto: JAK

Vir: http://www.rtvslo.si/kultura/razstave/svetovljanka-sreca-meksikajnarja-slovenski-strip-na-dunaju/406268