Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja

.
Ljubljana, 12. 11. 2015 | sporočila za javnost

V imenu nagrajenca Tomaža Lavriča, ki je prejel medaljo za zasluge za izjemen prispevek na področju slovenske ilustracije in karikature je odlikovanje prevzel njegov dolgoletni sodelavec in urednik Mladine Robert Botteri. Predsedniku republike je v imenu odlikovanca podaril Lavričevo delo – portret predsednika Pahorja v uveljavljeni formi Diareje. Ob tem je prebral avtorjevo zahvalo, v kateri je Lavrič predsedniku Pahorju svečano obljubil, da ga zdaj »en mesec ne bo špikal ne v besedi ne v sliki, če ne bo ravno nujno.« Napisal je tudi, da odlikovanje razume »kot dokaz, da oblast vendarle pripoznava družbeni pomen satire in njen pozitivni vpliv – če že ne na resnične politične spremembe na bolje, pa vsaj na duševno zdravje naroda.« Tomaž Lavrič se je začel ukvarjati s stripom kot sodelavec tednika Mladine. Leta 1988 je začel ustvarjati Diarejo, satiričen in pronicljiv strip, ki je med slovensko politično pomladjo odmeval tako v Sloveniji kot Jugoslaviji. Njegov Diarejček je prodrl v politični vsakdanjik Slovencev vseh starosti, izobrazbe in preferenc ter jih, kljub napetim družbenim razmeram, zabaval. V zahvali je Lavrič še napisal, »da ga veseli, da imamo predsednika države, ki premore dovolj humorja in samodistance, da se je sposoben (čeprav bolj kislo) nasmejati tudi šalam na svoj račun«.

Robert Botteri:

“Tomaž Lavrič se žal ni mogel udeležiti slovesnosti, me je pa prosil, naj preberem tole zahvalo:

Spoštovani!
Zahvaljujem se za to odlikovanje, ki ga razumem kot priznanje manj uglednim, a živim in živahnim umetnostim – ilustraciji, karikaturi, stripu.
In kot dokaz, da oblast vendarle pripoznava družbeni pomen satire in njen pozitivni vpliv – če že ne na resnične politične spremembe na bolje, pa vsaj na duševno zdravje naroda.
Veseli me tudi, da imamo predsednika države, ki premore dovolj humorja in samodistance, da se je sposoben (četudi bolj kislo) nasmejati tudi šalam na svoj račun.
V zahvalo mu podarjam tale njegov portret in svečano obljubljam, da ga en mesec ne bom špikal ne v sliki ne v besedi.
Če ne bo ravno nujno.”

Vir: http://www.predsednik.si/up-rs/uprs.nsf/objave/29E7A5C7A29FF53FC1257EFB00526A50?OpenDocument

in

Tomaž Lavrič