V Spominih in sanje Kristine B. so se prepoznale številne Ljubljančanke

Razstava je na ogled do 17. maja
3. maj 2015 ob 11:28
Ljubljana – MMC RTV SLO/STA

Po izdaji stripa Spomini in sanje Kristine B., Ljubljana 1941-1945, se je pojavilo že več oseb, ki so se prepoznale v naslovnem liku, a avtor besedila za strip Blaž Vurnik poudarja, da je Kristina B. izmišljena oseba.

Omenjeni strip je Vurnik, sicer kustos Mestnega muzeja Ljubljana za novejšo zgodovino, pripravil v sodelovanju s striparjem Zoranom Smiljanićem, njun namen pa je bralcu na komunikativen način približati življenje v Ljubljani med 2. svetovno vojno. Ljubljana je bila edino mesto v Evropi, ki je bilo obdano z žico, Italijani pa so jo postavili v enem dnevu.

Zgodba v stripu spremlja štiri leta odraščanja Kristine B. in njene družine. Vurnik je ob razstavi zapisal:“Prave Kristine B. nikoli ni bilo. V njeni zgodbi so združena doživljanja otrok, ki so živeli Ljubljani v letih 1941-1945, tako kot jo doživlja naša stripovska junakinja. Čeprav bi svoja najstniška leta morala preživljati brezskrbno in sproščeno, se je v njeno življenje vrinil čas vojne, ki ji desetletja pozneje še vedno postavlja vprašanja.”

Ker pa Kristina pripoveduje neko občo zgodbo, deli občutja in usode, znane marsikomu, ni nenavadno, da so se s protagonistko identificirale številne gospe. Toda ključni namen tega dvodelnega projekta je, kot je na enem od vodstev po razstavi povedal Vurnik, da se to obdobje približa mlajšim, ki nimajo pravega uvida v tisti čas.

Žica, ki so jo italijanski okupatorji okoli mesta napeljali v enem dnevu, je povzročila čudne situacije. Ljudje niso mogli več do svojega vrta, bil je za žico, nenadoma so bila na oni strani tudi pokopališča. Avtorja v stripu ne pozabita niti na povsem običajno življenje v Ljubljani, obiskovanje bazena Ilirija, sprehode ob sladoledu, operne in kino predstave pod italijansko taktirko, ki so jo nekateri ignorirali, spet drugim pa zanjo ni bilo mar.

Na razstavi, ki je na ogled v Galeriji Vžigalica, so na ogled izseki iz stripa in informativna besedila, ki jih spremlja bogato muzejsko gradivo, od letakov OF, šahovskih figur, narejenih v taborišču, do čevljev z lesenim podplatom.

Vurnik je poudaril, da se s Smiljanićem v stripu nista želela opredeliti ali dodatno razdvajati Slovencev. “V naši družbi je tako normalno biti razdvojen, da je eksces, če temu ni tako,” je ob razstavi povedal Vurnik, ki bo imel še eno vodstvo po razstavi 14. maja ob 17. uri, razstava pa je na ogled do 17. maja.

K. T.
.

“Opozoriti želimo, da je otroštvo v vojni ranljivo tudi v primerih, ko otroci preživljajo na videz običajne dneve, a so prikrajšani za svoje otroštvo. Zanje se s koncem vojne njihova vojna zgodba ne konča. Čaka jih vračanje v mirni čas in soočanje z različnimi vprašanji lastne identitete,” je o projektu dejal Vurnik.
Foto: Galerija Vžigalica
.
Vir: http://www.rtvslo.si/kultura/razstave/v-spominih-in-sanje-kristine-b-so-se-prepoznale-stevilne-ljubljancanke/364194