Forum Ljubljana, Zavod za umetniško in kulturno produkcijo, Metelkova 6, 1000 Ljubljana
tel. +386 1 2319662, 031 401556, fax. +386 1 4338074, core@mail.ljudmila.org, http://www.stripburger.org

Viva Fumetti 2016

http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

Živel strip! Živela Animacija! je letni nagradni natečaj za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine. Organizirata ga italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana. Natečaj, katerega namen je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in branja, je v zadnjih letih posegel tudi na polje animiranega filma. Skozi natečaj vsako leto predstavimo slovenskega in italijanskega avtorja s področja stripa in/ali animacije. Letos je za natečaj Saša Kerkoš ustvarila sodobnega Kurenta in ga zabeležila v knjižni izdaji Kurentove dnevne refleksije. Skozi natečaj smo predstavili tudi lik sodobnega brezdomca Homerja, ki ga je ustvaril italijanski avtor Davide Toffolo, na razstavi pa tudi izsek iz njegovega v slovenščino prevedenega dela Italijanska zima in sitotisk plakate povezane z njegovo glasbeno ustvarjalnostjo. Razstava v Galeriji Vodnikova Hiša v Ljubljani je na ogled še do 10. aprila.

Na natečaj je letos prispelo 524 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 556 učencev in dijakov iz Slovenije in Trsta, sodelovalo pa je 43 osnovnih in 3 srednjih šol ter 17 posameznikov. 211 avtorjev je ustvarilo 55 animacij, sodelovalo je 5 osnovnih šol, 4 kulturno-izobraževalne institucije in 3 srednje šole, prejeli pa smo tudi 1 prijavo posameznika.

Žirija v sestavi: Katerina Mirović, Tanja Skale (Stripburger), Igor Prassel (Animateka) in Paola Bristot (predsednica združenja Vivacomix) se je sestala 3. aprila 2016 in izbrala nagrajence ter se zopet odločila, da bo podelila tudi (posebna) priznanja.
NAGRADE:

STRIP

KNJIŽNI KUPONI V VREDNOSTI 200 eur
⦁ Leon Bogovčič: Kostanjeva 63, Ljubljana, 4. raz.
⦁ Mark Kristofer Štemberger in Gašper Klanjšček: Junak se vrača 1, 2, OŠ 8 talcev, Logatec, 5. c, mentorica: Majda Mihevc
⦁ Ana Štular: Kurent za vedno, Kranj, 9 let
⦁ Fedja Kovič: Družinska idila, Ljubljana, 9. raz.
⦁ Leonardo Grimaz: Le Avventure di Kurent. L’Aquilone, Scuola Media Valuddi, Udine, mentorica: Fulvia Spizzo, 10 let

POČITNICE – 6–dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi
(25.–30.7.2016, www.taborjenje.info)
⦁ Žiga Oštir: Prigode Sluzija, Ljubljana, 8 let

PRIZNANJE – delavnica + vrečka
⦁ Karlo Šalej Eržen: Karlotova knjiga rekordov, Ljubljana, 2. raz.
⦁ Kazimir Plesničar: Homerjeve izmišljije, Ljubljana, 5. raz.

RogLab zgoraj navedenim nagrajencem natečaja omogoča izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo potekala v soboto, 23. aprila 2016, med 10. in 14. uro. Prosimo, potrdite udeležbo in velikost želenih majic!

PRIZNANJE – Stripburgerjeve publikacije
⦁ Ožbej Šilc: Odraščanje, Kranj, 13 let
⦁ Stella Tomašič: Kurent skrbi za okolje, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana, 2. a, mentorica: Lilijana Renko
⦁ Ernita Majcenovič Potnik: Homerjeve zgodbe, OŠ Danile Kumar, Ljubljana, mentorica: Tanja Jankovič, 2. raz.
⦁ Maksim Sinkovič Korošec, Robert Štibilj: Homer sreča sirene, EPI-CENTER Piran, 10 let
⦁ Eva Keber: Karte so imele prav?!, Koper, SŠ, 3. let
⦁ David Vabšek: Mad Max, Srednja šola za oblikovanje Maribor, 2. b, mentor: Denis Fras
⦁ Nika Rupar: Barve ljubezni, SŠ, Škofja Loka, 3. letnik
⦁ Caterina Pelizzo: Omero e Marco. Avventura al mare, Scuola Media Valuddi, Udine, mentorica: Fulvia Spizzo, 10 let

SKUPINSKO PRIZNANJE – Stripburgerjeve publikacije
⦁ OŠ Danile Kumar, Ljubljana
⦁ OŠ Draga Bajca, Vipava
⦁ COŠ P. Tomažič, Trst

ANIMACIJE

GLAVNA NAGRADA:
⦁ Nik Potočnik: Eksperiment 26, SŠ, 4. let., prod.: Ciril Murnik, JSKD & KUD Marnie film
Prva nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za celoten program mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

⦁ 3. letnik: Preklop, Gimnazija Celje Center, mentor: Andrej Kamnik
⦁ Kilian Čop: Life of Piere Episode 1, Gimnazija Velenje, 1. let., mentor: Željko Opačak
Druga in tretja nagrada sta DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki bo potekal decembra 2016 v Ljubljani.
Nagrajence prosimo za potrditev udeležbe na zaključni dogodku, odprtju razstave del udeležencev in podelitvi nagrad, ki bo potekal v petek, 15. aprila 2016, ob 17. uri v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Ob odprtju razstave si bomo poleg nagrajenih animacij ogledali tudi del programa animiranih filmov Slon, ki ga pripravlja mednarodni festival animiranega filma Animateka oz. Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. Razstava bo na ogled do 6. maja 2016.

Vsak udeleženec natečaja prejme čisto sveži mini prvenec Izgubljen v Ljubljani študenta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Tonija Buršića ali drugo publikacijo iz založniškega programa revije Stripburger ali listanko Zarje Menart.

RogLab osmim udeležencem natečaja omogoča izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici. Ostale nagrade prispevajo revije Ciciban, Cicido, Pil, Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, v sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL. Koproducenti: Trubarjeva hiša literature, RogLab, Divja misel. / Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo. /
Donator: Klub Marindolus Kranj, www.taborjenje.info