Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, 1000 Ljubljana – 7. april ob 19:00

Odprto do 17. maja

Ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne, ki jo obeležujemo v letu 2015, v Galerii Vžigalica predstavljamo razstavo Spomini in sanje Kristine B. Ljubljana 1941–1945.

Razstava, ki predstavlja prenos stripa kot medija v muzejsko razstavo, temelji na avtorskem stripu z istim naslovom, ki sta ga v okviru evropskega projekta Skriti otroci 2. svetovne vojne ustvarila dr. Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v MGML, in Zoran Smiljanić, znan slovenski ustvarjalec stripov. Razstavo poleg dveh vodstev spremlja tudi filmski program v Slovenski kinoteki z izborom slovenskih filmov na temo 2. svetovne vojne v Ljubljani.

Odprtje bo v torek, 7. aprila, ob 19. uri v Galeriji Vžigalica.

Lepo vabljeni.

***

Zgodba v stripu spremlja ljubljansko družino, ki doživlja in preživlja okoliščine druge svetovne vojne v Ljubljani. V družinsko zgodbo so vpleteni pomembnejši zgodovinski in politični dogodki, ki so vplivali na razvoj vojnega dogajanja v mestu. V risbo so vključeni tudi muzejski predmeti iz zbirk MGML, ki so objavljeni tudi v katalogu na koncu stripa.

Več o razstavi in programu: http://www.mgml.si/galerija-vzigalica/prihodnje-razstave-448/spomini-in-sanje-kristine-b-br-ljubljana-1941-1945.