Tolpa mladega Ješue 2 – Zdravilec

19,00 

Opis

Palestina, leto 64. Zgodovinar Zaharija, goreč pripadnik obskurne, preganjane židovske verske sekte, zbira pričevanja o življenju božjega izvoljenca iz Galileje. Ob pomoči vina in srebrnikov mu uspe pregovoriti starca Aarona, zadnjo živo pričo dogodkov, da mu razkrije resnično zgodbo o čudodelcu Ješui.
A ta ni takšna, kot bi si je želel.
.
Ješuina tolpa raste in širi svoje delovanje. Vse dalje po judovskih pokrajinah gre glas o galilijčevih magičnih močeh in čudežnih ozdravljenjih, ki morajo biti gotovo božje delo. V Pereji trčijo na konkurenco – ob reki Jordan krščuje in pridiga sloviti prerok Janez Krstnik. A za dva božja izbranca je dežela premajhna.
.
Sveto pismo nove zaveze je le skupek besedil, ki so jih po ustnem izročilu zapisali različni pisci mnogo let po dogodkih, ki jih opisuje, nato pa so jih še stoletja dodajali, odvzemali in prekrajali vse do različice latinske Vulgate v začetku 5. stoletja in njene dokončne potrditve na tridentinskem kocilu leta 1546. A kaj se je zgodilo v resnici? Kakšna bi bila lahko resnična zgodba o življenju Ješue, božjega izvoljenca, začetnika največje svetovne religije, okleščena vraževerja in blodenj, olepšav in pretiravanja, političnih kompromisov in cerkvenih dogem?

Poskus povsem ateistične razlage življenja nekega mesije.

Format A4, trde platnice, barvni tisk, 48 strani.