Stripografija enega osrednjih protagonistov slovenske devete umetnosti je prišla že do 15. albuma.
.
Vojko UrbančičDelo.si
pet, 23.05.2014, 15:00
.
Iztok Sitar o čudakih, ki ljubijo drugače
Čudaki ljubijo drugače, najnovejši stripovski album Iztoka Sitarja. Foto: Arhiv založbe UMco

Iztok Sitar, letnik 1962, risar stripov z dolgo kilometrino, ki jo prav tako dolgo prepleta tudi z angažmajem na področju ilustracije učbenikov in drugih izdaj, karikature ter raziskovanja stripovskih dosežkov v Sloveniji v preteklosti (gre za avtorja obsežnega pregleda Zgodovina slovenskega stripa 1927–2007), je izdal nov stripovski album.

Ta se bo po štirih letih premora pridružil njegovim dosedanjim 14 samostojnim izdajam, ki jih je že leta 1990 uvedel album Sperma in kri, v katerem se je, zvest naslovu, lotil tabuiziranih področij seksualnih fantazij ter raznih odklonov v družbi. Te je kot eno rdečih niti v svoji stripografji ohranil tudi v seriji drugih albumov z družbeno-kritičnimi akcenti, nazadnje, denimo, v Dnevniku Ane Tank, prav ta pa predstavlja svojevrstno predetapo tokratnih zgodb, zbranih pod naslovom Čudaki ljubijo drugače.

Album je izšel pri založbi UMco, njegova prva predstavitev pa se je včeraj zgodila v Striparnici Buch v ljubljanskih Murglah.

Sitar, ki mu ustvarjalni dnevi teko v Poljanah pri Škofji Loki, se je, kot je povedal, tudi tokrat odločil za vizualiziranje zgodb z anonimnimi, a realnimi protagonisti iz svojega lastnega okolja tik pred domačim pragom, kot obljublja že naslov albuma Čudaki ljubijo drugače, pa je v njem znova govora o soočanju z raznimi tabuji na področju erotike in spolnosti.

Album prinaša deset zgodb, med katerimi jih je bilo sedem že dostopnih bralcem Mladine, tri – Žur pri ŽanuJesenska sonata in Punca po imenu Pika – pa so natisnjene premierno. V teh zgodbah Sitar ohranja prepoznaven slog stiliziranih figur, oblečenih v izpostavljene konture in barve, a se je ekspresiji teh kontur – svojemu prepoznavnemu znaku – prvič tudi odpovedal in začel modelirati tudi le z barvami in zgolj nakazano risbo. Dobrodošel premik!

Sitar sicer tudi v najnovejšem albumu ostaja risar in scenarist. Le dve izmed zgodb sta nastali po motivih novel Vinka Möderndorferja, ena pa po kratki zgodbi Borisa Pintarja.

Vir: http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/iztok-sitar-o-cudakih-ki-ljubijo-drugace.html