Fotografija osebe TINTA - festival stripa.

Podrobnosti

Predfestivalski dvojček dogodkov festivala stripa Tinta v Slovenski kinoteki posvečamo domačemu stripmojstru Tomažu Lavriču!
————————–
? ob 19:00 // RDEČI ALARM V ŽIVO 
Kultna stripovska klasika Rdeči alarm, letos s strani Prešernovega sklada nagrajenega Tomaža Lavriča, razkriva nekdanjo ljubljansko punk sceno in kaj se je zgodilo, ko so punkerji odrasli. Tokrat bodo v živo strip brali špikerji in špikerice Radia Študent, medtem ko se bo ta predvajal na velikem platnu. Dogodek bo pospremljen z glasbenimi podlagami in zvočnimi efekti.”Ljubljanska scena na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta leta. Šminkerji v korenčkastih kavbojkah in belih nogavicah, ostareli hipiji, izgubljeni v času in prostoru, in novorojeni punkerji, ki se še niso čisto privadili na nov slog življenja. Na tej sceni se znajde Jure Krt, ki je še pred kratkim hotel biti hipi, po poslušanju Clashov pa se ostriže in postane punker. Sicer pa se v stripu prepletata dve zgodbi v različnih časovnih obdobjih. Izhodišče pripovedi je srečanje petintridesetletnega Krta s sošolcem Majkom, s katerim obujata spomine na dijaške punkerske dni.”

Glasove bodo posojali: David ČehLovrenc RogeljDino Tito Bajramovic, Nejc Bahor, Špela Setničar, Matija Drobne, Benjamin Jeram
Priredba in režija: Peter Kuntarič & Pia Nikolič
Zvok: Luka Cvetko

 

————————–
? ob 21:00 // DIAREJA CO. + DRŽAVLJAN DIAREJA ALI KDO JE TOMAŽ LAVRIČ Diareja Co., Varja Močnik, Slovenija, 1996, 16mm, 1.37, barvni, 13′
Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič, Dušan Moravec, Slovenija, 2011, video, barvni, 48′

Skrivnostno življenje Tomaža Lavriča se bo razkrivalo skozi dva dokumentarna filma o njegovem delu. Kratki študijski film Varje Močnik, vas bo utrdil z prepričanju, da ste z Diarejo zmeraj na tekočem! Filmski portret Dušana Moravca razkriva striparja, političnega karikaturista, stihoklepca, ki s svojo pronicljivo kritiko komentira politiko in družbo našega bližnjega in daljnega prostora. A morda o njem še največ pove (v filmu domiselno predstavljen) Lavričev vizualni opus, ki ga sestavlja na tisoče političnih karikatur, naslovnic in ilustracij za revijo Mladina pa recimo Rdeči alarm, “prva klasika naše moderne stripovske literature po Magna Purgi”, neprecenljive Bosanske basni, preroška Evropa, Sokol in golobica ter še mnogo mnogo drugega.

Vstopnina: 3 € za posamezen dogodek / 5 € za oba dogodka v Slovenski kinoteki

Organizacija: Radio Študent in Slovenska kinoteka v sklopu TINTA | Festival stripa Ljubljana 2017.