Vojna v jarkih

15,00 

Ni na zalogi

Opis

Jacques Tardi – Vojna v jarkih

Risani roman Vojna v jarkih predstavlja prvi preizkus francoskega stripovskega avtorja Jacquesa Tardija z zgodovinskim risanim romanom in upravičeno velja za Tardijevo najpomembnejše delo. Nastalo je leta 1993 in združuje dve pripovedi o prvi svetovni vojni – približno dvajset strani dolgo predelavo leta 1983 objavljene zgodbe o navadnem francoskem pehotnem vojaku in okoli sto strani dolgo fragmentarno pripoved s prve frontne linije, ki predstavlja izvirno „Vojno v jarkih“. Jacques Tardi, ki velja za mojstra zgodovinskega detajla, se je v svojem bogatem opusu pogosto posvečal obdobju prehoda iz 19. v 20. stoletje. Z Vojno v jarkih je dosegel pomemben mejnik v stripovskem mediju: na neolepšan, neposreden in pretresljivo otipljiv način je posredoval izkušnjo prve svetovne vojne s perspektive francoskih vojakov, ujetih v blatni in krvavi nočni mori frontnih jarkov, in ponovno dokazal, da je risani roman umetniška oblika, ki se lahko po svoji teži, izraznosti in širini kosa s katerimkoli delom sodobne literature in tudi drugih, avdiovizualnih narativnih oblik.

Tardi je z Vojno v jarkih vsekakor uspel ustvariti eno izmed pripovedno in likovno najprepričljivejših kritik prve svetovne vojne. Opis razosebljenega jarkovnega vsakdana posameznih vojakov je zoperstavil minuciozni predstavitvi vojaške tehnologije (tako v besedi kot v sliki), rezultata veličastnega razcveta vojaške industrije velikih družinskih podjetij iz začetka 20. stoletja (Krupp na nemški strani, Schneider na francoski). Strip je narejen na podlagi dokumentarnega gradiva, zato je risba natančna in prepričljiva, odlikuje se po svojstvenem kadriranju in sivih tonih. Masivne temne površine stripovskih sličic, narisane s tušem v črno beli tehniki, zadeto uprizarjajo občutek ujetosti v vojno situacijo in razčlovečenja posameznika spričo napredka vojaške tehnologije in vojskovanja s kemičnim orožjem.

Jacques Tardi (1946, Valence, Francija) je svoje prve kratke stripe objavil leta 1969 v reviji Pilote. Kmalu za tem se je posvetil daljšim oblikam, romanom v stripu. Leta 1976 je belgijska založba Editions Casterman, pri kateri je izšla tudi Vojna v jarkih, izdala prvo knjigo njegove prelomne devet delne stripovske serije Adèle Blank-Sec. Po stripu iz te serije Le Labyrinthe Infernal (2007) je francoski režiser in producent Luc Besson leta 2010 posnel film Pustolovščine Adèle Blanc-Sec (orig. Les Aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec). Tardi je ustvaril preko 30 stripovskih knjig, med katerimi je večina posvečena 1. svetovni vojni. Vojna je nasploh tema, ki je Tardija ustvarjalno povsem okupirala, o njej vedno znova razmišlja in pripoveduje. Tardi podpisuje tudi serijo detektivskih stripov in kriminalk ter stripov drugih žanrov. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi leta 1985 Grand Prize na mednarodnem festivalu v Angoulêmeu.

Format 190×270 mm, mehke platnice, črnobeli tisk, 124 strani.